Mali grad kraj velike rijeke

Posted on Posted in Uncategorized
Ljudi su me počeli pitati, imaš toliko materijala od drugih mjesta i događaja, ali šta je s tvojim gradom? SB je mali grad kraj velike rijeke (Save) i još bogatijom povijesti. Tijekom Rimskog carstva nazivao se Marsonija. Još od tada Rimljani su znali potencijal tog grada pogotovo radi temperatura, SB ima najhladnije zime i najtoplija ljeta, što su Rimljani uzeli u obzir da šalju svoje roblje na rad.  Kada se pita da li su čuli za SB iznad glave se pojavi uobičajeno ili upitnik ili rafinerija. Kroz kasni srednji vijek i glavninu novog, SB je imao važnu ulogu u Vojnoj krajini, Tvrđava koja je jedna od zaštitnih obilježja Broda sagrađena je u 18. stoljeću, danas ne toliko očuvana, ispunjavaju ju jedna od brodskih galerija Galerija Ružić te Klasična Gimnazija fra Marijana Lanosovića. Jedna od važnijih ikona koje krase SB nije Mandžukić ni Olić, nego Ivana Brlić-Mažuranić te Dragutin Tadijanović. Legenda kaže da je moj pradjed koji je bio pomoćnik odnosno šegrt za svaku grešku koju je skrivio, zapuhanog te crvenog lica i masnog debelog brka, majstor bi ga kažnjavao. Što je na kraju služila inspiracija za općepoznatu lektiru čudnovate zgode šegrta Hlapića. Jednom prilikom, majka me je pozvala da idem s njom da upoznam nekakvog starca koji je doživio stotu, što je kasnije rezultiralo da budem u istoj sobi sa nosom i podbratkom od Dragutina Tadijanovića. Klinac koji je bio okružen novinarima, koji su toliko zainteresirani u starca koji jedino može šutiti i čekati da sav ovaj cirkus prođe. Crveni kapilari. Dvije stvari koje nastave rasti poslije 21. godine tj. nakon razvitka tijela su nos i uši. Boje prednjeg dijela nosa su bile sve osim boje kože. Kapilari ljubičaste i crvene boje. Dok sam sramežljivo gledao lice onako na cik-cak pogled, prišao mi je i pitao čiji sam. Nakon moga odgovora, rekao je : Pešut a? Pešuti su jako lukavi i dobri. To je sve što je bilo od njega prema meni. Sutra dan je izašla slika u novinama, priznajem, ljepši je Tadijanović ispao.

 


Jedna od važnijih tvrtki u povijesti bio je Đuro Đaković. Đ.Đ. je tvrtka koja se bavila proizvodnjom, vagona, vlakova, tramvaja, mostova itd. Đuro je bio toliko jak, da je bivša Jugoslavija komparirala sa Japanom. Japanci su se tada bavili mikročipovima, a mi smo voljeli udarati po željezu. I još udaramo. Volimo biti šljakerski narod. Pjesma koja je posvećena Đuri kliknite na ovaj link.  Ako ste u prolazu i hoćete dobro nešto probaviti, brodska hrana vas neće razočarati. Restoran Uno ujedino je i prva pizzerija u Slavonskom Brodu, nema bolje pizze nego iz krušne peći. Kuća Piva, osim što ima bogati izbor najboljeg pića u svijetu, ima posebnu pivsku hranu, kao što je pivski sendvič. King Kebap ima jednostavno najbolji kebap na ovim prostorima i šire, jednostavno to je savršenstvo kakvo meso, začine, umake imaju. Gladni sigurno nećete ostati.

 


Od kulturnog obrazovanja imamo Galerija Ružić, Likovni salon Becić (VIDEO), Kazalište Ivana Brlić Mažuranić, Muzej Brodskog Posavlja, Spomen-dom Tadijanovića, Kuća Brlićevac, te mnoga druga mjesta. U likovnom salonu Becić se održavaju izložbe vrijedna spomena i za one koji žele nahraniti unutarnju glad. Trenutno na repertoaru je Međunarodna izložba fotografija baštine. Osim izložbi, svakako se treba spomeniti Satiričko Kazalište Mladih (SKM) koje predvodi Silvio Stilinović. Predstava Maturanti od SKM su trenutno najbolja predstava Hrvatske, a prošli tjedan je proglašena najbolja u regiji. Vremena uvijek ima u SB, jer vrijeme je stalo u Brodu i svi imaju vremena za sve sporedne stvari, tako da je Brod pod jednim velikim staklenim zvonom. Grad iz bajke, u svakom smislu je poseban, od mjesta gdje se možeš odmoriti i od neta odspojit treba ti samo 10min autom (čitaj Petnja), ako hoćeš vidjeti naš “Hollywood”  odeš na našu “Antenu” (VIDEO/TIMELAPSE), izgubiti se u prirodi i napuniti baterije odi do Papuka (članak ti je ovdje). Djetinstvo koje mi je ovaj grad podario je ono što sam danas trenutno, bilo loše ili dobro. Možda budete jednog dana i čitali neke priče od mene. Nadam se da će biti prilika kada će se grad raziviti u velegrad i da će firme niknuti te poistovjetiti se sa potencijalom slavonije.
Anyway, u prilogu su vam SLIKE i VIDEO.
Živjeli!


 VIDEO :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *